Hoe creëer je sfeer door middel van lampen?

Hoe creëer je sfeer door middel van lampen?
december 10, 2020 Arnout
sfeerlicht

Het belangrijkste aan verlichting is dat het functioneel moet zijn en de juiste plekken in een ruimte moet verlichten. Maar verlichting zorgt ook voor bepaalde sfeer in een ruimte. En sfeer is ontzettend belangrijk! De juiste verlichting kan ervoor zorgen dat je zithoek er gezellig uitziet of dat een bepaald element de aandacht krijgt dat het verdiend.

Zorgvuldig je huis bekijken

Begin eerst goed te kijken naar de verschillende ruimtes in je huis. Kijk naar op welke plekken je al voldoende daglicht hebt. Zijn er onderdelen in het interieur dat je extra wilt uitlichten, zoals een schilderij? En op welke plekken heb je functionele verlichting nodig, bijvoorbeeld lampen boven de eettafel.

Wat is sfeerverlichting?

Sfeerverlichting heeft als belangrijkste doel het geven van een mooi effect. Het is in principe niet van belang dat ze een ruimte ook nog goed verlichten. Het gaat in de hoofdzaak om het creëren van sfeer. Enkele voorbeelden zijn een echte eyecatcher lamp, een haardvuur of een mooi lichtsnoer. Wat natuurlijk ook kan, is dat je een lamp koopt die zowel functioneel als sfeervol is. Denk daarbij aan een lamp in de zithoek die dimbaar is. Als je het licht wat dimt, creëer je sfeer. Zet je de lamp wat feller, dan kun je bij het licht lezen.

Maak een lichtplan

Als je de functionele verlichting van de ruimte in orde hebt, kun je gaan beginnen met het toevoegen van sfeer. Heb je de functionele verlichting niet in orde? Zorg dan dat eerst gebeurd, voordat je gaat beginnen met de sfeerverlichting. Heb je de functionele verlichting in orde, dan kun je sfeer gaan toevoegen! Het beste is om een lichtplan hiervoor op te stellen. Op een lichtplan teken je de ruimte op schaal. Op zo’n tekening geef je de belangrijkste meubels aan en teken je waar de belangrijkste lichtpunten moeten komen. Maak het voor jezelf makkelijker door duidelijk aan te geven welke functie de lichtpunten is en wat voor soort lamp ervoor nodig is. Als laatste teken je de stopcontacten en schakelaars, zo kun je zien of je misschien extra schakelaars nodig hebt.

Voor goedkope lampen kun je naar een lampen groothandel of de kringloopwinkel gaan. Daar zijn meestal koopjes te vinden die er mooi uitzien

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blogger worden? Neem contact met ons op

Contact opnemen