Uit wat voor klokken kunnen we kiezen als we altijd te laat aan komen?

Uit wat voor klokken kunnen we kiezen als we altijd te laat aan komen?
december 23, 2022 Arnout

Klokken zijn instrumenten die de tijd laten zien. Eeuwen lang lazen de mensen de tijd af aan hand van verschillende methoden. Een van de primitieve methoden was om een stok in de grond te zetten en door de beweging van de schaduw kon men zien hoeveel tijd vergaan was. Met tijd werden nieuwe methodes ontdekt. Onder de stok werd een schijf met cijfers geplaatst, en hierdoor kon de tijd preciezer afgelezen worden. Maar in de sommige delen van de Wereld schijnt de zon niet altijd en dus werd de waterklok uitgevonden. Uit een reservoir druppelde water in een schaal, en aan hand van de stand van het water werd de tijd afgelezen.

In het middeleeuwen was het belangrijk voor monniken om de precieze tijd de weten, zodat ze mensen konden oproepen voor gebed. In de veertiende eeuw heeft Peter Lightfoot een van de oudste klokken ter wereld gemaakt, die nog in gebruik is in het Wetenschappelijk Museum uit Londen.

Vandaag de dag bestaan er veel soorten klokken. Ze bestaan in alle kleuren en in veel verschillende vormen. Sommige van de meest beroemde klokken zijn de koekoeksklokken, wandklokken of pendules.

De koekoeksklok is in diverse uitvoeringen beschikbaar, bijvoorbeeld mechanisch of quartz en met of zonder muziek. Hij geeft de uren aan door het nadoen van het geluid van een koekoek. Oorspronkelijk komt de Koekoeksklok uit Duitsland, in de buurt van het Zwarte Woud. Hij bestaat uit een Notenhouten huisje, waar een vogel op zit en hij is versierd met bladeren. In het huisje zit ook een deurtje waar elke uur een koekoek naar buiten komt.

Wandklokken zijn alle klokken die aan de muur opgehangen kunnen worden. Er zijn veel verschillende stijlen, kleuren en modellen. In bijna elke huis of kantoor hangt er tenminste een wandklok ergens aan de muur. Doordat hij aan de muur hangt, neemt hij vrijwel geen plek in beslag en kan de muur een mooie stijl geven.

Ook de Pendules zijn in alle soorten een maten verkrijgbaar. Het woord komt uit het Frans, en het betekend slinger of klok. Vaak worden materialen als hout, marmer of brons gebruikt. Deze klokken beschikken een pendel die continu heen en weer slingert.

Het is ook belangrijk om onderscheid tussen de quartz en mechanische klokken te maken. Bij een quartzklok hoor je geen getik en hij heeft niet zo veel onderhoud nodig. Het enige wat hier regelmatig gebeuren moet is om de batterijen te vervangen. Bij een mechanische klok hoor je het geluid wel en bij sommige klokken van deze soort moet je eenmaal per week de gewichten op trekken.

Dit brengt ons tot de conclusie dat er klokken in alle soorten en maten bestaan, en dat we altijd wel op tijd kunnen aankomen, als we dat echt willen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blogger worden? Neem contact met ons op

Contact opnemen