Carbid van A klassen voor een perfecte knal

Carbid van A klassen voor een perfecte knal
december 11, 2019 Arnout
vuurwerk

Carbid van A klassen voor een perfecte knal

Carbidschieten lijkt makkelijk, maar er is veel oefening nodig om uiteindelijk de perfecte knal te veroorzaken. Het is lastig om de hoeveelheid carbid en water op elkaar af te stemmen. Ook het bepalen van de wachttijd tot de ontsteking kan plaatsvinden, is moeilijk. Carbid is toegestaan om te kopen en te verkopen in Nederland. Er zijn verschillende soorten carbid in omloop. U kunt bijvoorbeeld grindcarbid kopen, mini carbid of het gewone carbid. Koop echter wel altijd A klasse carbid om uw veiligheid te waarborgen en een goede knal te kunnen veroorzaken.

Carbidschieten illegaal

Om de perfecte knal te krijgen, moet u ook veel oefenen en uitproberen. Helaas is het alleen mogelijk om te oefenen met carbidschieten tijdens oud en nieuw. Want als er vuurwerk afgestoken mag worden, mag ook het carbidschieten plaatsvinden. Dat zijn dus maar enkele uren per jaar en mits de gemeente het toestaat. Het is namelijk in sommige gemeentes helemaal niet toegestaan om carbid te schieten. Het kan ook zijn dat de gemeente eisen stelt aan de grootte van de melkbus waar het carbid mee geschoten wordt. Voordat u start met het uitoefenen van deze leuke hobby is het dus verstandig om na te gaan welke regels er rondom het carbid schieten gelden in uw gemeente. Ondanks het nergens omschreven staat in de wet, is het toch van belang om een aantal veiligheidsregels in acht te nemen bij tijdens het carbidschieten.

Veiligheidsregels bij het schieten van carbid

Gebruik bijvoorbeeld altijd een goedgekeurde stevige melkbus. Anders heeft u kans dat de melkbus explodeert of er helemaal geen knal komt. Om deze melkbus af te sluiten gebruikt u niet de melkbus deksel maar een standaard plastic voetbal. Voor de knal maakt dit niets uit. Echter een melkbus deksel kan een ongeleid zeer gevaarlijk projectiel worden als deze van de bus wordt afgeblazen. Daarbij kunt u ook de deksel te vast slaan waardoor de melkbus explodeert in plaats van schiet. Wilt u toch perse de deksel gebruiken, sla deze dan vast met een rubber of houten hamer zodat er geen vonken kunnen ontstaan die vroegtijdig het carbid ontsteken.

Veiligheid voor uzelf en de toeschouwers tijdens het carbid schieten

Vanzelfsprekend dient u een veilige en ruime plek te zoeken om het carbid af te steken en ervoor te zorgen dat de toeschouwers op veilige afstaand staan. Zet of de melkbus op een stevige ondergrond zodat deze zelf niet weg kan schieten. Om u zelf te beschermen gebruikt u handschoenen, een veiligheidsbril, gehoorbeschermers en een fakkel. Als u klaar bent voor de ontsteking meldt u dit aan de toeschouwers zodat zij weten dat er iets gaat gebeuren. U vult de melkbus met 200 gram A klasse carbid en voegt hier 60 ml water aan toe. Dit moet genoeg zijn voor ongeveer 5 knallen.

Een enorme knal of een klein plofje

Hoe was uw eerste knal? Was het niet meer dan een plofje, dan heeft u waarschijnlijk niet lang genoeg gewacht met de ontsteking. Er is nog te weinig gas vrijgekomen om een explosieve knal te veroorzaken. Heeft u helemaal geen knal gehoord maar ontstond er alleen een enorme steekvlam? Dan heeft u wellicht teveel water toegevoegd. Het kan ook zijn dat u te lang gewacht heeft met het ontsteken van het carbid. Het kan namelijk ook gebeuren dat er teveel gas is vrijgekomen waardoor een ontploffing niet meer mogelijk is. Voor een tweede poging gooit u de bus leeg. Als het carbid nog brand kunt u het vuurtje doven door er een doek overheen te gooien. Nooit blussen met water! Klop de witte residu van de carbidblokken af en plaats ze daarna opnieuw in de bus. Nu bent u klaar voor een volgende ronde.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blogger worden? Neem contact met ons op

Contact opnemen