Hoe kan je met zonnepanelen je energiefactuur verlagen? 5 tips om te besparen

Hoe kan je met zonnepanelen je energiefactuur verlagen? 5 tips om te besparen
maart 17, 2023 Arnout

Met zonnepanelen op je dak kan je honderden euro’s besparen op je energiefactuur per jaar, als je ze juist installeert en gebruikt. Lees verder voor 5 tips om met zonnepanelen je energiefactuur te verlagen en te besparen op de energierekening.

1. Installeer niet enkel zonnepanelen op een zuidgericht dak

Een zuidgericht dak is ideaal voor zonnepanelen. Je panelen produceren optimaal als je dak op het zuiden is gericht. Toch blijft het interessant om zonnepanelen te installeren op een dak dat een meer zuidoostelijke of zuidwestelijke oriëntatie heeft. Je rendement blijft ongeveer hetzelfde. Je verliest hoogstens 4 tot 5%. Daarnaast vangt een oost- of westgericht dak nog steeds een behoorlijke hoeveelheid zonlicht. Daardoor zijn deze daken ook geschikt om zonnepanelen op te installeren. Vaak wordt geadviseerd om op deze daken meer zonnepanelen te installeren zodat je het verlies wegwerkt. Want hoe meer zonnepanelen, hoe meer zonlicht het kan verwerken.

Zonnepanelen plaatsen op je dak: welke dakwerken?

Bij het plaatsen van zonnepanelen op je dak zijn er verschillende dakwerken nodig om ervoor te zorgen dat de panelen veilig en efficiënt kunnen worden geïnstalleerd.

Hoe zit het in elkaar?

Een zonnepaneel is opgebouwd uit lagen van materialen die samenwerken om zonlicht om te zetten in elektrische energie. Het belangrijkste onderdelen van het zonnepaneel zijn de zonnecellen. Die vangen het zonlicht op om elektriciteit te produceren. De andere lagen, zoals het beschermglas, de aluminium frame, zonnecelstructuur en de EVA- en achterfolie, dienen ter bescherming en ondersteuning van de zonnecellen.

Hoe plaats je de zonnepanelen?

Je hebt ondertussen besloten dat je zonnepanelen op je dak wil. De plaatsing van de zonnepanelen is een belangrijk onderdeel van de zonnepaneleninstallatie. Er zijn enkele stappen die de installateur moet doen. Want de zonnepanelen zijn maar een klein onderdeel van het grote geheel.

Tijdens de voorstudie besluit je, in overleg met de installateur, welke installatie je dak nodig heeft en welk type zonnepanelen het beste geschikt is. Dan wordt er ook gekeken of je dak sterk genoeg is voor de installatie.

Daarna wordt de draagstructuur van de zonnepanelen geïnstalleerd. De eerste zichtbare stap naar zonnepanelen. De draagstructuur bestaat uit twee aluminium rails. Als je dak een helling heeft zullen de rails het dak volgen. Maar als je een plat dak hebt, kan je zelf kiezen naar welke kant de zonnepanelen zullen wijzen.

Dan is het tijd om de zonnepanelen te bevestigen. Dit doen vakmannen met klemmen die zich op de draagstructuur bevinden. Het moeilijkste aan dit deel van de klus, is dat de zonnepanelen elk 25 kilo wegen. Het is een zware klus. Nu worden de zonnepanelen ook aan elkaar bevestigd in serie schakeling.

Nadat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, moeten ze worden aangesloten op een omvormer die de gelijkstroom omzet in wisselstroom, zodat het bruikbaar is voor huishoudelijk gebruik.

Ten slotte moet de gehele installatie geïnspecteerd en geactiveerd worden door een gekwalificeerde elektricien om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en efficiënt werkt.

Soorten zonnepanelen

Er zijn een aantal soorten zonnepanelen. Afhankelijk van je dak kies je welke het meest geschikt is.

1. Standaard formaat panelen: dit zijn de meest gebruikte zonnepanelen op de markt en hebben een formaat van ongeveer 1,6 x 1 meter. Ze zijn geschikt voor de meeste residentiële daken en kunnen worden aangepast aan verschillende maten en configuraties.

2. Kleinere panelen: deze panelen hebben een formaat van ongeveer 1 x 1 meter en zijn geschikt voor kleinere daken of daken met beperkte ruimte.

3. Grotere panelen: deze panelen hebben een formaat van ongeveer 2 x 1 meter en zijn geschikt voor grotere residentiële of commerciële daken.

4. Flexibele panelen: deze panelen zijn geschikt voor daken met onregelmatige vormen of beperkte ruimte. Ze zijn flexibel en kunnen worden gebogen om de vorm van het dak te volgen.

 

2. Elektriciteitsopslag aanschaffen

Elektriciteitsopslag is een belangrijk onderdeel van een zonne-energiesysteem, omdat het ervoor zorgt dat de opgewekte zonne-energie kan worden gebruikt wanneer de zon niet schijnt. Op deze manier kan je je energiefactuur nog meer laten dalen. Dit komt doordat energie die overdag wordt opgewekt en opgeslagen, kan worden gebruikt wanneer de stroomtarieven hoger

zijn, zoals tijdens piekuren. Hierdoor kan de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en de kosten voor elektriciteit worden verminderd.

3. Zonnepanelen combineren met zonneboiler

Door je zonnepanelen te combineren met een zonneboiler maak je je energiehuishouden nog efficiënter en duurzamer. Een zonneboiler kan de energiekosten voor het warmen van water verminderen maar het zal niet de volledige elektriciteitsbehoefte van een huishouden dekken.

Zonnepanelen en een zonneboiler werken goed samen. Wanneer de zonneboiler niet in staat is om voldoende warm water te leveren, kan het verwarmingssysteem worden aangevuld met elektriciteit van de zonnepanelen. Daarnaast zijn de installatiekosten vaak lager als ze tegelijkertijd worden geïnstalleerd.

Kan je zonnepanelen combineren met warmtepomp?

Nog een manier om energiehuishouden efficiënter en duurzamer te maken is door je zonnepanelen te combineren met een warmtepomp. Een waterpomp haalt warmte uit de omgeving, zoals uit de lucht, de bodem of het grondwater en gebruikt deze om je woning op te warmen. Dit vereist elektriciteit en dat kunnen je zonnepanelen bezorgen.

Als er genoeg zonne-energie is dan kunnen de zonnepanelen rechtstreeks elektriciteit leveren aan de warmtepomp. Op de momenten dat er minder zonne-energie beschikbaar is, kan de warmtepomp worden aangedreven door stroom uit het elektriciteitsnet.

Een ander voordeel is dat een warmtepomp werkt als ‘batterij’ om de overtollige zonne-energie op te slaan.de warmtepomp slaat dan de extra energie op om het later te gebruiken.

Buffervaten aansluiten op de installatie

Buffervaten zijn ‘batterijen’ dat, net zoals een waterpomp, de overtollige hoeveelheid aan energie opslaan. Daarom zijn buffervaten ideaal om te installeren als je zonneboiler of warmtepomp niet in staat zijn om voldoende warmte te leveren om een woning te verwarmen.

4. Zonnepanelen onderhouden

Het schoonhouden van je zonnepanelen is belangrijk om de efficiëntie en levensduur van de panelen te behouden en om op die manier het maximale rendement uit je investering te halen. Want vuil, stof en andere vuiligheid kan leiden tot ene vermindering van de energieproductie. Maar het is ook belangrijk om de zonnepanelen schoon te houden voor de levensduur van de panelen.

Gelukkig doet de regen het meeste werk en spoelt het meeste vuil en bladeren weg. Ook kan je zelf je zonnepanelen schoonmaken met een zacht borsteltje, een emmer water en een mild reinigingsmiddel. Kies er wel voor om dit op een koelere dag te doen, om te voorkomen dat er scheurtjes of barstjes in je zonnepanelen komen. Of je huurt iemand in die je zonnepanelen komt schoonmaken.

5. Voorkom schaduw op je zonnepanelen

Het spreekt voor zich: voor zonne-energie heb je zonlicht nodig. Daarom is het een goed idee om te voorkomen dat er zo min mogelijk schaduw op je zonnepanelen terecht komt. Schaduw vermindert de prestaties van de zonnepanelen. Als een of meerdere cellen in de schaduw liggen, kan dit leiden tot een verlaging van de stroomopbrengst van de hele module. Je kan dit voorkomen door ervoor te zorgen dat er geen objecten, gebouwen of bomen in de buurt van de zonnepanelen staan die schaduw kunnen veroorzaken.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blogger worden? Neem contact met ons op

Contact opnemen