Zelf meubels maken: hoe eigenlijk?

Zelf meubels maken: hoe eigenlijk?
mei 10, 2019 Arnout
Zelf meubels maken - door Meubelpootjes.nl

Zelf meubels maken: Interieur trendwatch 2019

Je eigen meubels maken is helemaal in. Voor ons niet erg verbazingwekkend omdat elk mens van origine onderscheidend wil zijn. Ben jij al een doe-het-zelver of denk je alleen na over het maken van je eigen meubels?

Waarschijnlijk zal iedereen wel eens zo’n moment hebben gehad: Vol goede moed ga je naar een woonwinkel of meubelboulevard. Meteen zie je een tafel of ander meubel staan die bijna perfect in het plaatje past. Je leest het goed:  ‘bijna’.  Eigenlijk had het blad van de tafel van een iets andere kleur moeten hebben en de tafelpoten daar walg je eigenlijk van….. In je hoofd geef je jezelf twee opties: 1. verder zoeken naar een meubel die wél in het perfect plaatje past óf 2. Zelf de handen uit de mouwen steken en een meubel maken.  Je bent het zat en gaat voor optie 2. Maar waar moet je eigenlijk beginnen? In deze blog geven we je een aantal tips om te starten als meubel doe-het-zelver.

Wat is er gebeurt met de meubelmakers van welleer?

Nog niet zo lang geleden waren meubelmakers vindbaar op vrijwel elke straathoek. Tegenwoordig is dat anders: De steeds sneller veranderende behoeften van de consument was een serieuze drijfveer voor massaproductie. Grote fabrieken werden geopend en het de ambacht van het meubelmaken verdween langzamerhand. De grote fabrieken konden namelijk snel leveren tegen gunstige prijzen. Iets wat de nekslag was voor veel (kleinere) meubelmakers.  Het in huis hebben staan van een uniek meubelstuk, is dan sindsdien dan ook flink veranderd.

Renoveren en zelf meubels maken is booming

Toch is er de laatste jaren een flinke verandering geweest op het vlak van meubelmaken. Steeds vaker zijn we aan het doe-het-zelven op meubelgebied. Grootste drijfveer? De drang om onderscheidend te zijn. Maar meubelmaken heel erg moeilijk? Nee! Je kunt namelijk al eenvoudig starten met het opknappen van een meubel van bijvoorbeeld de kringloop. Had je daar toevallig al eens over nagedacht? Voeg bijvoorbeeld een U-vorm tafelpoot een bestaande tafel. Hiermee creëer je meteen een totaal ander meubel  Onze trendwatchers zijn het in ieder geval over één ding eens: doe-het-zelven is weer helemaal hip.

Zelf meubels maken: 3 tips van de expert

Start simpel en eenvoudig

Onze belangrijkste tip? Eenvoudig beginnen is het allerbelangrijkste. Begin je te moeilijk, dan is de lol er toch behoorlijk snel af. En dat wil je natuurlijk niet.  Zeker wanneer je nog nooit een meubel hebt gemaakt, kan het beginnen met een te groot project juist een demotiverende werking hebben. Een suggestie? Begin bijvoorbeeld bij het vervangen van de meubelpootjes van al bestaande meubels. Een eenvoudige instap, waar u toch wel snel resultaat van ziet.

Verzamel moed en inspiratie

Zelf meubels maken begint bij het opdoen van inspiratie. Verzamel bijvoorbeeld woonmagazines, knip ideeën uit folders of maak een moodboard op bijvoorbeeld Pinterest(tip van de ervaren doe-het-zelvers).  Breng daaropvolgend een paar bezoeken aan verschillende kringloopwinkels om te kijken of er meubels zijn waar u toekomst in ziet. Het begint bij visualiseren van de uitkomst!

Goede voorbereiding is het halve werk en goed materiaal is essentieel.

Een goede voorbereiding is ontzettend belangrijk. Zorg er dan ook voor dat u goed voorbereid begint aan uw meubelproject. Het aanschaffen van het juiste gereedschap en materialen zorgt ervoor dat u gelijk vliegend van start kunt en er gefocust kan worden op het bewerken. Maak een lijstje van alles wat u nodig heeft en schaf alles in één keer aan. Voor kleine dingetjes, zoals het kopen van onvoorziene benodigde materialen, kunt u dan altijd nog even naar de bouwmarkt.

Ben jij klaar om te starten als meubel doe-het-zelver?

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blogger worden? Neem contact met ons op

Contact opnemen