Is jouw werk veilig?

Is jouw werk veilig?
juni 20, 2019 Arnout
veiligheid

Misschien sta je er niet dagelijks bij stil, maar bijna ieder werk brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee. Hoe veilig is jouw werk?

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Een kop hete thee die over je heen valt. Zomaar een risico dat je in de horeca kunt lopen. Uitglijden op de trap op kantoor. Geblesseerd raken terwijl je gymles geeft. Dit soort kleine ongelukjes op de werkvloer gebeuren dagelijks. Zijn zij altijd te voorkomen? Waarschijnlijk niet. Een ongeluk zit tenslotte vaak in een heel klein hoekje, en dit zijn het soort ongelukjes dat je thuis ook zou kunnen overkomen.

Toch moet je werkgever er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij je werk zo veilig mogelijk kunt uitvoeren, en daar valt ook het voorkomen van dit soort kleine ongelukjes onder. Er zijn in de horeca regelmatig afspraken over hoeveel glazen je tegelijk mag dragen, en hoe je dat precies moet doen. Bij trappen die net gedweild zijn staan op kantoor vaak waarschuwingsborden dat ze glad kunnen zijn. En een gymleraar zal worden aangemoedigd altijd een goede warming-up te doen, om zo blessures een kleinere kans te geven. Helemaal voorkomen kun je een ongeluk hiermee niet, maar de kans wordt in ieder geval flink beperkt.

Opletten kan veel ongelukken voorkomen

Natuurlijk heeft niet alleen een werkgever plichten in dit geval, ook jijzelf zal moeten opletten en je best moeten doen ongelukken te voorkomen. Houd je aan de afspraken, bijvoorbeeld. Het klinkt zo eenvoudig, maar er zijn behoorlijk wat bedrijven waar de regels wel op papier staan, maar bij drukte lang niet altijd worden nageleefd.

Ook gezond verstand is een belangrijke factor. Met een dienblad vol hete thee ga je niet lopen rennen, net als het niet verstandig is om op een trap met volle handen te gaan lopen, zodat je geen gebruik kunt maken van de leuning.

Bij veel beroepen is veiligheid best belangrijk, maar er zijn ook sectoren waar het opvolgen van de veiligheidsregels simpelweg van levensbelang kan zijn. De bouw, bijvoorbeeld. Hierin wordt gewerkt met zware materialen, stevige machines en vaak ook nog eens op hoogte. Omdat ongelukken op hoogte grote gevolgen kunnen hebben zijn er wettelijke afspraken gemaakt over veilig werken op hoogte. Zodra je op meer dan 2,5 meter hoogte werkt is valbeveiliging verplicht. Maar dat niet alleen. De afspraken over veilig werken op hoogte vereisen bijvoorbeeld ook maatregelen als de hoogte misschien minder dan 2,5 meter is, maar een val alsnog hele grote gevolgen kan hebben. Denk aan het werken boven water, of misschien boven een drukke weg. Ook dan is valbeveiliging essentieel, en dus zijn ook hierover hele duidelijke afspraken gemaakt.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blogger worden? Neem contact met ons op

Contact opnemen