Klimplanten voor een pergola

Klimplanten voor een pergola
juli 10, 2020 Arnout

Een pergola kun je voor veel verschillende doeleinden gebruiken. Enkele voorbeelden zijn het markeren van overgangen in je tuin, het aanbrengen van hoogte en diepte in je tuin of het maken van een zithoek waar je fijn beschut kunt zitten. Heb je de pergola eenmaal staan, dan kun je deze nog wat fraaier maken door er klimplanten overheen te laten groeien. In dit artikel bespreken we een aantal veel gekozen klimplanten voor op een pergola.

Clematis

De clematis een hele gemakkelijke plant, en daardoor een heel geschikte keuze als klimplant voor je pergola. Bovendien zijn er veel verschillende soorten, dus er valt heel wat te kiezen. In het bloeiseizoen zijn de vele bloemen een mooi gezicht, en daarnaast kun je de clematis ook heel goed combineren met andere klimplanten, bijvoorbeeld met rozen.

Rozen

Een pergola begroeid met rozen is een prachtig gezicht, veel mensen krijgen er ook een romantisch gevoel bij. Hierdoor zijn rozen ook heel populair voor op een pergola, maar hou er wel rekening mee dat ze wat meer werk vergen dan andere klimplanten. Dit komt omdat klimrozen zich niet vasthechten aan de pergola, en je zult ze dus moeten leiden met bijvoorbeeld ijzerdraad.

Blauwe regen

Een pergola die vol hangt met de geurende lavendelblauwe bloemen van de blauwe regen die in mei en juni opkomen is een schitterend gezicht. Blauwe regen is dus zeker een goede keuze als klimplant voor je pergola, maar hou er wel rekening mee dat het een sterke groeier is. Je zult blauwe regen dus wel regelmatig moeten snoeien om te voorkomen dat deze alles overwoekert.

Kamperfoelie

Kamperfoelie is een makkelijke plant die snel groeit, en daardoor een uitstekende keuze voor het bedekken van een grote of brede pergola in je voortuin of achtertuin. Bovendien verspreid kamperfoelie een aangename zoete geur, met name in de avond voor het aantrekken van nachtvlinders om de bloemen te bevruchten.

Passiebloem

De passiebloem groeit het beste in de volle zon, en omdat het ook een snelle groeier is, is de passiebloem dus ook een heel geschikte keuze voor het bedekken van een pergola. In een warmer klimaat geeft de passiebloem ook fruit, maar dat zal in Nederland helaas niet snel gebeuren.Maar de witte bloemen met blauwe of lila kroon en groene of paarse stampers zijn desalniettemin een prachtig aangezicht.

Druiven

Als je graag wat fruit uit je eigen tuin hebt, kun je er voor kiezen om je pergola te laten begroeien met druivenplanten. Het is dan wel belangrijk dat de druif veel zonlicht krijgt, om zo de lekkerste druiven te krijgen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blogger worden? Neem contact met ons op

Contact opnemen