Welk hout geeft weinig rook?

Welk hout geeft weinig rook?
juli 26, 2022 Arnout

Als je ervaring hebt met vreugdevuren, kampvuren, vuurkorven of open haarden, weet je dat sommige soorten brandhout veel rook afgeven terwijl andere lijken te branden zonder of heel weinig rook.

Heb je altijd al willen weten welk brandhout weinig rook geeft? Dan heb je geluk want hier hebben we een lijst met vijf soorten brandhout die de minste hoeveelheid rook produceren!

Essenhout

Essen is een geweldig allround brandhout, omdat het bijna geen rook produceert en een matige hoeveelheid warmte afgeeft.

Sommige mensen zeggen dat essenhout ook groen kan worden verbrand, maar als je dat doet, krijg je geen efficiënt vuur en kan het meer roken. Dit komt omdat de vlammen veel energie gebruiken om het overtollige vocht af te branden.

Eikenhout

Eik is misschien wel de koning van het brandhout. Het is bijna overal waar bomen groeien gemakkelijk verkrijgbaar. Daarnaast is het een dichte en compacte houtsoort. Bovendien geeft het lang een hoge tot zeer hoge warmte af en produceert het heel weinig rook. Er kan een dunne lijn witte rook in de lucht opstijgen, maar er zullen geen zwarte wolken van verstikkend ongemak op je afkomen.

Eiken kan een beetje een karwei zijn om te splijten, vooral de grotere stammen. Maar daar hoef je je geen zorgen om te maken als je het koopt bij een houthandel in Haarlem.

Esdoornhout

Meestal kennen we esdoorns voor de siroop die wordt geproduceerd uit het sap van de suikeresdoorn. Er zijn verschillende soorten esdoorns, maar het zijn allemaal harde houtsoorten die goed branden. Esdoorns hebben over het algemeen niet de dichtheid zoals eiken, maar ze branden op dezelfde manier.

Het grote verschil tussen esdoornhout en eikenhout is dat esdoornhout iets sneller brandt, maar esdoornhout ruikt dan weer heerlijk als het wordt verbrand. Dit brandhout brandt nog steeds met voldoende warmte en met weinig rook, waardoor het een uitstekende keuze is voor al jouw houtverbranding behoeften.

Beukenhout

Hout van beuken is een zeer heet brandend brandhout dat vooral populair is bij mensen met houtkachels. Dit vanwege de intense hitte. Beukenhout brandt schoon met weinig rook en een nootachtige geur.

Appelhout

Dit is een heerlijk ruikend brandhout met weinig rookontwikkeling. Het brandt heet en schoon, maar het kan moeilijk te vinden zijn.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blogger worden? Neem contact met ons op

Contact opnemen