Glas in lood deur: Een aanwinst voor je woning

Glas in lood deur: Een aanwinst voor je woning
augustus 1, 2019 Arnout

Als je denkt aan glas in lood denk je waarschijnlijk aan de kleurrijke ramen van de kerk. Opvallende ramen met verschillende vormen. Ramen die bijzonderder zijn en versierd. Deze ramen vallen op en zijn anders dan normale ramen. Wist je al dat je ervoor kan kiezen om glas in lood te laten plaatsen in je deuren? Als hier glas in is verwerkt kan je dit glas laten vervangen door glas in lood. Glas in lood deuren zijn echt een aanwinst voor je woning. Helaas kan er ook wel eens een stuk glas kapot gaan. Dit kan je heel eenvoudig zelf repareren

De status van het lood
Voordat je iets vervangt moet je eerst kijken hoe het lood eruit ziet. Er zijn verschillende soorten lood. Een van die soorten is het H lood, deze kan versleten zijn waardoor het raam is beschadigd. Deze slijtage is zichtbaar door de scheurtjes in het lood. Als er veel scheurtjes in het lood zitten dan geeft dit het raam geen stevigheid meer. Dit is maar op één manier op te lossen. Het hele raam moet vervangen worden. Als de lood nog stevig genoeg is dan kan je alleen kapotte glas vervangen.

Hoe vervang je een stukje van het raam
Gebruik een loodmes om alle soldeerpunten schuin in te snijden tot het midden van het soldeerpunt. Snij dit voor alle sorteerpunten en steek het mes dan onder het loodprofiel. Duw het lood zoveel mogelijk omhoog. Als het raam gekit is zal dit niet zo makkelijk gaan, indien dit niet het geval is lukt dit wel eenvoudig.

Zit er nog een stukje glas verstopt gebruik dan een glassnijder om het in kleine stukjes te snijden. Vervolgens leg je een doek over de ruit en gebruik je een hamer om de laatste stukjes te breken. Als er stukjes glas loskomen verwijder je deze voorzichtig. Gebruik dan de lood opensnijder om het lood omhoog te brengen. Door dit omhoog te brengen is er ruimte om een nieuw glaasje te plaatsen. Gebruik het loodmes om de laatste resten glas, lijm en kit weg te werken.

Nieuw glas plaatsen
Voordat je een nieuw glas plaats meet je eerst de juiste maten op. Als het goed is past het glas dan precies tussen de loodprofielen. Zit het glas niet helemaal op zijn plek, gebruik dan het loodmes om het lood opzij te duwen. Nu het glas geplaats is breng je met de lood dichtstrijker het lood weer op zijn plek. Vervolgens werk je het af met een spatel en breng je wat kit aan onder het glas in lood.

Ook al is het een nood operatie door een klein stukje glas te vervangen heb jij er nog jaren plezier van.

Bron: renovatienieuws.nl

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blogger worden? Neem contact met ons op

Contact opnemen