Gras zaaien? Volg deze tips & tricks!

Gras zaaien? Volg deze tips & tricks!
juli 12, 2021 Arnout
gras

Ga je gras zaaien en kun je wel wat tips gebruiken? Dan zit je hier goed! Ondanks dat er geen magische formule bestaat die jouw gazon binnen no time in een fraai grasveld omtovert, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om de kans van slagen te vergroten. Als je de onderstaande tips & tricks opvolgt, dan is het een kwestie van geduld voordat jij ook van een volle grasmat geniet!

Kies het juiste moment

Ten eerste is het belangrijk om te kiezen voor variëteit en dat je de zaden op het juiste moment in het jaar zaait. De kiemtijd van graszaden zit tussen de 3 – 28 dagen. De meeste zaden kun je het beste tijdens koel weer (herfst of lente) laten ontkiemen. Kruipend gebogen gras heeft bijvoorbeeld de voorkeur voor koel weer en heeft ongeveer 14 dagen nodig om te ontkiemen. Wil je een snellere ontkieming? Kies dan raaigras, want deze soort ontkiemt al tussen de 5 en 10 dagen. Maar let op: een snelle ontkieming en groei is niet altijd beter, want het betekent ook dat je veel tijd kwijt bent aan onderhoud. Snelgroeiende grassoorten zijn dan ook met name bedoeld voor dieren om te grazen en dus ook razendsnel bij moeten groeien.

Bemesten

Bij het bemesten moet je niet zomaar gazonbemesting gebruiken. Kies voor een startmest met een laag stikstofgehalte of mest die langzaam voedingsstoffen afgeeft. Als het graszaad nog moet ontkiemen, is meststof met een hoog stikstofgehalte niet goed. Het stikstof zal dan voornamelijk onkruid voeden, waardoor dit sneller zal groeien dan het gras en dat is uiteraard niet de bedoeling. Gebruik pas meststof met hoog stikstofgehalte als het gras minstens drie maanden groei heeft doorstaan.

Gezonde ondergrond

De grond moet uiteraard ook gezond en vol zuurstof zitten. Het graszaad moet in los grond zitten, zodat de boel voldoende lucht krijgt. Gebruik dus een schop of hark om de grond los te maken en gebruik eventueel gipspoeder om de bodemtextuur te verbeteren. Daarnaast zorgt het gipspoeder ook voor een goede drainage, waardoor het gras ook weer sneller kan groeien. Zaai je alleen kale plekken in? Strooi dan ook potgrond op de kale plekken voordat je het zaad plant. Als je het hele gazon inzaait, dan kun je een dun laag leem strooien alvorens je de zaadjes plant. Eindig met een laag mulch om het vocht vast te houden en om te voorkomen dat vogels er met de zaadjes vandoor gaan.

Zaad weken

Tenslotte nog een belangrijke tip: laat het zaad twee weken lang, iedere ochtend 20 minuten diep weken. Is het een droge periode? Dan doe je dit ook in de avond. Na de eerste twee weken kun je deze tactiek terugbrengen naar tweemaal per week, voor een periode van vier weken. Als het gras vijf centimeter geworden is, dan geef je het eenmaal per week 20 minuten een flinke hoeveelheid water. Vermijd de eerste zes tot acht weken het betreden van het gazon, zodat het gras alle rust en tijd heeft om te groeien.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blogger worden? Neem contact met ons op

Contact opnemen