Het mooiste werk vindt je in de zorg

Het mooiste werk vindt je in de zorg
juni 20, 2019 Arnout
werken in zorg

Er is bijna niemand die in zijn leven niet met ‘de zorg’ te maken krijgt, zoals wij de menen die zorg verlenen aan hen die het nodig hebben in de volksmond vaak noemen. De meeste mensen zelfs al heel snel in hun leven, bij hun geboorte.

Zwaar werken, lichamelijk en mentaal

Werken in de zorg heeft niet altijd een goed imago, met name vanwege de hoge werkdruk. Werken in de zorg kan ook behoorlijk zwaar zijn, zowel lichamelijk als emotioneel. Gelukkig is er zeker voor het lichamelijk aspect steeds meer aandacht. Niet dat het daardoor opeens allemaal een fluitje van een cent wordt, maar belangrijke uitvindingen als tilliften en tilbanden maken het werk ietsjes minder zwaar.

Tilbanden en tilliften zorgen ervoor dat de verzorgende niet op eigen kracht iemand hoeft te verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die niet kan lopen, of om een andere reden niet zelfstandig uit bed hoeft te komen. Vroeger was er maar 1 manier om zo’n patiënt toch van A naar B te krijgen: door hem of haar zelf op te tillen. Zwaar, zeker als je dat dag in dag uit moet doen. Veel verpleegkundigen en verzorgenden hadden dan ook zeker niet voor niks volop last van hun rug. Gelukkig behoort dat inmiddels alweer een tijdje tot het verleden. Zowel in ziekenhuizen als ook in verzorgingstehuizen en in instellingen voor gehandicapten wordt er tegenwoordig volop gebruik gemaakt van hulpmiddelen om patiënten te tillen. Een goede ontwikkeling, die het werk in ieder geval een heel klein beetje minder zwaar kan maken.

En ook het mooiste werk wat er is

Naast zwaar is werken in de zorg voor heel veel mensen die deze keuze hebben gemaakt vooral heel erg mooi. Het is een roeping, zo wordt wel eens gezegd. En dat moet het ook wel een beetje zijn, want natuurlijk valt het niet altijd mee om anderen te verzorgen. Je moet veel empathie hebben, je goed in andere mensen kunnen verplaatsen en op een professionele doch vriendelijke manier proberen hun leven zo fijn mogelijk te maken. Ook heb je in de zorg vaak te maken met onregelmatige werktijden, patiënten kun je tenslotte moeilijk alleen van negen tot vijf de zorg geven die zij nodig hebben. Hier moet je tegen bestand zijn.

Veel werknemers in zorg verlenende beroepen hebben vooral voor deze sector gekozen vanwege het contact met mensen, het echt iets voor een ander kunnen betekenen. Je ontmoet mensen als zij op hun kwetsbaarst zijn, zij van jou afhankelijk zijn en je zorg nodig hebben. Weet je hier goed mee om te gaan, dan is de zorg echt iets voor jou.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blogger worden? Neem contact met ons op

Contact opnemen