Hoe werkt het riool?

Hoe werkt het riool?
juli 15, 2020 Arnout
Riool

Het riool, iedereen weet dat het er is, maar hoe werkt het riool eigenlijk en wat als u problemen met het riool heeft? Door heel Nederland ligt er een groot, uitgebreid en modern rioolstelsel. Dit rioolstelsel vangt, verzamelt en voert al het (vervuilde) water af. Alle woningen, panden en eigenlijk alles waar water wordt gebruikt zijn dan ook aangesloten op het riool.

Soorten rioolstelsels

Over het algemeen bestaan er in Nederland twee soorten rioolstelsels: een gemengd rioolstelsel en een gescheiden rioolstelsel. Wat is het verschil tussen beide rioolstelsels?

Gemengd rioolstelsel

Wat is een gemengd rioolstelsel? Zoals de naam wellicht al verklapt is een gemengd rioolstelsel een rioolstelsel met 1 rioolbuis die al het afvalwater opvangt, verzamelt en afvoert. Het afvalwater uit de douche, het toilet, de keuken, de daken en bijvoorbeeld wegen beland allemaal in het zelfde rioolstelsel.

Gescheiden rioolstelsel

Bij een gescheiden rioolstelsel werkt het net wat anders. In dit stelsel wordt niet al het afvalwater in dezelfde rioolbuis vervoerd. Een voorbeeld hiervan is regenwater. Bij een gescheiden rioolstelsel heeft het regenwater, water van het dak en de wegen een eigen rioolbuis. Dit water is namelijk niet onwijs vervuild en hoeft dan ook niet gereinigd of gezuiverd te worden. Het water wordt wel afgevoerd naar de rioolgemalen. De meeste nieuwe wijken in Nederland beschikken over een gescheiden rioolstelsel en het ziet er naar uit dat een gescheiden rioolstelsel ook de toekomst is.

Wat is een rioolgemalen?

In Nederland wordt het opgevangen rioolwater verzameld in zogenoemde ‘’Gemalen’’ en worden vervolgens door grote pompen naar afvalwaterzuiveringsinstallaties gepompt. In Nederland wordt er erg veel rioolwater opgevangen en verzameld. Als we kijken naar de stad Den Haag dan tellen we daar alleen al rond de 300 rioolgemalen! U kunt zich dus goed voorstellen hoe veel er zich door heel Nederland bevinden.

Niet elke rioolgemalen is even groot. Er bestaan zowel kleine gemalen, die bijvoorbeeld enkel en alleen één huis bedienen, als reuze gemalen die wel een hele buurt of wijk kunnen bedienen. In de meeste gevallen liggen de gemalen onder de grond en zijn ze dus niet te zien.

Afvalwaterzuiveringsinstallaties

Zoals eerder aangegeven pompen de gemalen het afvalwater naar afvalwaterzuiveringsinstallaties. Dit wordt gedaan via een zogenoemde ‘tussengemaal’, hier lozen alle kleinere gemalen hun water door een persleiding naar de afvalwaterzuivering. Hier wordt het water dan ook gezuiverd en bijvoorbeeld geloosd in de Noordzee.

Problemen met het riool?

Heeft u (terugkerende) problemen met uw riolering? Dit is natuurlijk zeer vervelend. Bij een goedwerkende riolering denk u natuurlijk niet aan onderhoud, maar weet u wel in welke staat uw rioolleidingen eigenlijk zijn? Dan kan een leiding inspectie een uitstekende optie zijn. Wilt u een leidinginspectie door de specialisten van vandervalk+degroot? Neem direct contact met ons op.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blogger worden? Neem contact met ons op

Contact opnemen