Waarom hardhouten tuinmeubelen?

Waarom hardhouten tuinmeubelen?
maart 9, 2021 Arnout

Een vuistregel: hardhout verslaat zachthout. Tenminste als het gaat om de weerbestendigheid van tuinmeubelen. Overigens behoren de meeste binnenlandse naaldhoutsoorten tot de naaldhoutsoorten. Hardhout daarentegen is over het algemeen wintervast en zeer duurzaam. Toch veranderen hardhouten tuinmeubelen tijdens onbeschermde overwintering of bij langdurige UV-straling – in ieder geval extern.

Het resultaat wordt de “patina-look” genoemd: een zilvergrijze laag op het hout. Dit is echter geenszins een fout. Integendeel: voor veel houtliefhebbers is deze look zelfs trendy en geeft tuinmeubelen een exclusieve en natuurlijke charme. Een tip: Wil je een zo egaal mogelijke patinalaag krijgen, dan kun je helpen door de meubelen minimaal één keer per jaar af te nemen. De beste manier om dit te doen is door wat warm water en de ruwe kant van een pannenreiniger te gebruiken. Sommige houtliefhebbers willen echter liever de originele houttint van hun tuinset behouden – ook dat is geen probleem.

Hiervoor moet het hout ongeveer drie keer per jaar worden geolied, in ieder geval voordat het tuinmeubilair in de winter wordt gestald. Als er echter iets “patina-look” in het hout moet blijven bestaan, kan de laag eenvoudig worden weggeschuurd of behandeld met een reiniger. Over het algemeen belangrijk: zoek naar een gecertificeerde houtkwaliteit voordat u koopt. Zo weet u zeker dat u duurzame houtverwerking ondersteunt. In het volgende zullen we u nu kennis laten maken met drie van de meest populaire hardhoutsoorten.

De “valse acacia” – ideaal voor de prijsbewuste houtliefhebber? Wist je dat je meestal de “verkeerde acacia” in winkels kunt krijgen? Wie in Duitsland acaciahout koopt, krijgt meestal het hout van de robinia, ook wel “valse acacia” genoemd. De “echte acacia” komt uit Afrika, de zwarte sprinkhaan komt uit Noord-Amerika, maar wordt nu ook in Zuidoost-Europa aangeplant. Deze “duizeligheid” is echter geenszins dramatisch: de twee bossen zijn nauwelijks verwant, maar hebben zeer vergelijkbare eigenschappen.

Het hout heeft een geelachtige olijf tot bruine tint en is hard – beslist harder dan eiken. De “valse acacia” heeft zelfs een doorslaggevend voordeel: hij overleeft de winter beter dan de “echte acacia”, waar maar heel weinig boomsoorten die ook in Europa groeien, aanspraak op kunnen maken. De “valse acacia” is een hardhout en is niet alleen weerbestendig, maar ook bestand tegen vocht, insecten, schimmels en schimmels. Door deze eigenschappen maakt het hout indruk met een relatief hoge duurzaamheid van 15-25 jaar (duurzaamheidsklasse 1-2). Het grote pluspunt van de “nepacacia” is gerelateerd aan deze uitstekende waarden: Omdat deze houtsoort nog steeds betaalbaar is.

Elk materiaal heeft echter zijn valkuilen en deze mogen natuurlijk niet verborgen worden in deze wedstrijd voor het beste tuinmeubelmateriaal. De bijzondere hardheid van acacia betekent dat het materiaal meer rechte lijnen heeft en niet zo fijn kan worden bewerkt als andere houtsoorten – maar het hout is natuurlijk betoverend door zijn fijne nerf. Een ander nadeel is echter het relatief hoge risico op kromtrekken, wat kan leiden tot scheuren of splinters.

Bovendien kunt u er het beste voor zorgen dat alleen schroeven van roestvrij staal worden gebruikt, omdat anders door het hoge zuurgehalte van het hout minder opvallende verkleuring kan optreden. Dit is allemaal goed om te weten, maar er zijn ook klachten op een zeer hoog niveau. Het hout van de robinia of de “valse” acacia overtuigt met een uitstekende prijs-prestatieverhouding door de zeer goede duurzaamheid van het hout. Houdt u van de warmte van hout, dan vindt u hier misschien wel uw favoriet om uw tuinmeubelen in te richten?

Het hout waar de meeste vraag naar is: eucalyptus

Eucalyptus is tegenwoordig de meest aangeplante boom ter wereld – met een oppervlakte van 18,3 miljoen hectare, voornamelijk in Afrika, Brazilië, China en India. De zeer verschillende klimaatzones zorgen voor de vele gezichten van het hout, dat oorspronkelijk uit Australië, Nieuw-Guinea en Tasmanië komt. Tuinmeubelen van dit materiaal gaan, afhankelijk van het type eucalyptusboom, 5 tot 25 jaar mee (afhankelijk van de weerstandsklasse). Een van de beste houtsoorten is “Red Gum” (Eucalyptus Camadulensis), die licht tot wijnrood van kleur is. Dit hout is in Duitsland net zo wijdverspreid als de twee lichtere soorten Eucalyptus Globus en Eucalyptus Grandis. Over het algemeen ziet de gelijkmatige nerf van het grofporige eucalyptushout er bijzonder decoratief en nobel uit. Zo krijg je een echt juweeltje in de tuin waar je gasten jaloers op zullen zijn. Maar: Eucalyptus is een van die houtsoorten die als relatief onderhoudsintensief worden beschouwd. Een nadeel als je je liever wat comfortabeler voelt.

Teak – het superhout zonder nadelen?

De kans is groot dat u maar één keer in uw leven teakhouten terrasmeubelen hoeft aan te schaffen. Omdat: dit hout minimaal 25 jaar meegaat. Tenminste – sommigen schrijven zelfs 100 jaar. Dus als u uw eerste eigen set voor de tuin thuis koopt als u eind twintig bent, zult u heel lang uitrusten – zolang u zich maar permanent kunt laten inspireren door de charme van hout. Teak behoort niet alleen tot de hoogste weerstandsklasse, het heeft ook een zeer hoge mate van vormvastheid en een laag risico op kromtrekken – een combinatie die anders niet in deze vorm te vinden is.

De thuisbasis van teakbomen is Zuidoost-Azië, ook al wordt teak nu in andere landen geproduceerd. De hoogste kwaliteit en daarmee meest waardevolle teakbomen, die wel 40 meter hoog kunnen worden, komen uit Myanmar (voorheen Birma). Het tropische klimaat zorgt ervoor dat teak uitstekend vocht en water kan verdragen. Dit betekent dat teakhouten meubelen in Duitsland gemakkelijk buiten kunnen worden overwinterd – zonder aan kwaliteit in te boeten. Wisselende temperaturen zijn helemaal geen probleem. Dit werd mogelijk gemaakt door het zeer hoge aandeel rubber in het olieachtige hout, wat de buitengewone robuustheid en weerstand tegen insecten, schimmels en zuren verklaart. Hout in het algemeen – en teak in het bijzonder – zijn vrij zware materialen, wat echter alleen voordelen heeft bij overwintering buiten, want: Stormen en harde wind kunnen de meubels meestal niet verplaatsen. Als u geen problemen heeft met de grijsachtige patina-look, kunt u de verzorging van de meubels ook aan de natuur overlaten – vooral aan zee.

Hier zorgen het zand en de zilte lucht ervoor dat de teakhouten tuinmeubelen schoon blijven. Het goudbruine tropische hout is optimaal aangepast aan de natuurlijke omstandigheden in de frisse lucht en is daarmee een van de eerste kanshebbers voor de titel “hoogste kwaliteit materiaal voor tuinmeubelen”. Maar we weten: kwaliteit heeft zijn prijs. Er zijn zeker goedkopere tuinmeubelen dan die van teak. Voor zover dit als een nadeel moet worden gezien: De kans is groot dat u teakhouten tuinmeubelen maar één keer in uw leven koopt. Als we dit bedrag optellen bij het aantal jaren dat teakhout uw balkon of terras siert, worden deze eenmalige kosten zeer snel in perspectief geplaatst. Dus hou je van een warme houttint en verwacht je een hoge kwaliteit van je tuinmeubelen, dan moet je zeker eens kijken bij tuinmeubelen van teak. Maar we weten het ook: niet iedereen is helemaal verslaafd aan de charme van hout – tuinmeubelen van kunststof en metaal maken ook indruk met tal van voordelen, die we u hieronder natuurlijk graag presenteren.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blogger worden? Neem contact met ons op

Contact opnemen