Wanneer kun je het beste je gazon bemesten?

Wanneer kun je het beste je gazon bemesten?
januari 17, 2022 Arnout

Je staat er niet altijd bij stil dat als je een mooi gazon wilt hebben en behouden, je het gras wel zo af en toe moet bemesten. Als je het namelijk regelmatig bemest, zul je merken dat het niet alleen veel groener van kleur wordt , maar ook veel dichter begroeid. Het grasveld is door het bemesten daarnaast ook nog beter bestand tegen mosachtige plekken of ongewenst onkruid wat tussen het gras zou kunnen gaan groeien. In onderstaand artikel een aantal tips hoe je het bemesten van je gazon het beste kunt aanpakken.

Wat is de beste periode om het gazon bemesten?

Er zijn al een aantal pluspunten opgenoemd waarom je een grasveld zou moeten bemesten. Regelmatig bemesten voorkomt ziektes in het gras of dat het gras gaat verkleuren in drogere periodes van het jaar. Bij slechtere weersomstandigheden zoals sneeuw en vorst aan de grond heeft het gras genoeg weerstand opgebouwd omdat de grassprietjes door de mest dichtbij elkaar groeien en het gras dus voller is. Op die manier zorgt een volle graszode ervoor dat onkruid of kale plekken in het gazon geweerd worden.
Eigenlijk kan het gazon het hele jaar door bemest worden , behalve in de winterperiode. Van november tot januari is bemesten van je gazon niet verstandig.

Met deze stap-voor-stap uitleg hoe je het gazon moet bemesten, kan het bijna niet meer misgaan

1. Mest kiezen

Er zijn verschillende soorten mest te koop. Je kunt kiezen voor organische mest of voor kunstmest. Door voor organische mest te kiezen, kun je het beste drie duidelijke momenten per jaar aanhouden, te weten aan het begin van het voorjaar, vlak voor de zomer aanbreekt en in de herfstperiode. Als je het gazon bemest, doe dit dan bij voorkeur in de vroege avond. Op die manier voorkom je dat er zich dauw op het gras vormt in de vroege ochtend wat weer nadelig is voor het gras.

Kunstmest vraagt om meerdere keren per seizoen te mesten, omdat er andere voedingsstoffen in kunstmest verwerkt zitten die niet zo lang doorwerken als de voedingsstoffen in de organische mest.

2. Maak een berekening

Het spreekt voor zich dat de oppervlakte van je gazon bepalend is voor de hoeveelheid mest die je nodig heeft per keer dat je gaat bemesten. De gebruiksaanwijzingen op de verschillende verpakkingen vertellen je hoeveel van het desbetreffende product je nodig heeft per vierkante meter.

3. Verdeel het gazon in gelijke vlakken

Door het gazon op te delen in enigszins gelijke vlakken is het eenvoudiger om de mest goed te verspreiden. Ieder vlak krijgt eenzelfde hoeveelheid meststof en sla je geen stukken over. De organische mest zal er voor zorgen dat de bodemstructuur beter gaat worden door de specifieke voedingsstoffen in de mest. Bij kunstmest zul je iets sneller resultaat zien dan bij organische bemesting, maar deze laatste variant werkt wel langer door.

4. Kalk toevoegen als extra optie

Door naast mest ook kalk op je gazon te strooien voorkom je dat de grond verzuurd. Als er teveel verzuring in de bodem zit, zal het gras namelijk minder snel groeien.

5. Vergeet niet te sproeien

Na het bemesten is de laatste stap de grond te besproeien met water. Het beste is twee keer sproeien achter elkaar , met een pauze van een half uurtje.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blogger worden? Neem contact met ons op

Contact opnemen