De voordelen en nadelen van gevel zonnepanelen

De voordelen en nadelen van gevel zonnepanelen
maart 21, 2023 Arnout

Zonne-energie wordt steeds populairder als duurzame energiebron. De meeste zonnepanelen worden op daken geïnstalleerd, maar er is ook een groeiende trend om zonnepanelen aan de gevels van gebouwen te bevestigen. Dit heeft niet alleen esthetische voordelen, maar kan ook praktisch zijn in situaties waar een dakoppervlak niet groot genoeg is of waar er te weinig lichtinval is. In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van gevel zonnepanelen en hoe ze geïnstalleerd kunnen worden.

Voordelen van gevel zonnepanelen

Gevel zonnepanelen hebben een aantal voordelen ten opzichte van traditionele dakpanelen. Een groot voordeel is dat gevelpanelen meer lichtinval kunnen krijgen dan dakpanelen. Dit is vooral handig als het dak van een gebouw niet naar het zuiden is gericht, wat de beste oriëntatie is voor zonnepanelen. Door gevelpanelen te installeren, kan er toch optimaal gebruik worden gemaakt van de zonnestralen.

Een ander voordeel van gevelpanelen is dat ze esthetisch aantrekkelijk kunnen zijn. In plaats van zonnepanelen op het dak die zichtbaar zijn voor de omgeving, kunnen gevelpanelen naadloos worden geïntegreerd in het ontwerp van het gebouw. Dit kan vooral handig zijn voor architecten en ontwerpers die duurzaamheid willen combineren met een strak en modern design.

Nadelen van gevel zonnepanelen

Hoewel gevel zonnepanelen aantrekkelijk kunnen zijn, zijn er ook nadelen verbonden aan deze installatiemethode. Een belangrijk nadeel is dat gevelpanelen over het algemeen minder efficiënt zijn dan dakpanelen. Dit komt omdat gevelpanelen niet altijd de optimale hoek hebben ten opzichte van de zon, waardoor er minder lichtinval is en de opbrengst lager is.

Een ander nadeel is dat gevelpanelen over het algemeen duurder zijn dan dakpanelen. Dit komt omdat er extra kosten verbonden zijn aan de installatie, zoals speciale beugels en constructies om de panelen stevig aan de gevel te bevestigen.

Installatie van gevel zonnepanelen

Het installeren van gevel zonnepanelen verschilt niet veel van het installeren van dakpanelen. De panelen worden aan een stalen frame bevestigd dat aan de gevel van het gebouw wordt bevestigd. Het frame moet stevig genoeg zijn om het gewicht van de panelen te dragen en bestand zijn tegen weer en wind.

Het is belangrijk om een professionele installateur te kiezen die ervaring heeft met het installeren van gevelpanelen. De installateur kan u adviseren over de beste plaatsing van de panelen en het juiste type paneel voor uw situatie.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blogger worden? Neem contact met ons op

Contact opnemen