Wat is het eigen risico en waarom bestaat dit?

Wat is het eigen risico en waarom bestaat dit?
september 12, 2019 Arnout
Zorgverzekering vergelijken

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering verplicht. Iedereen moet daarom een zorgverzekering afsluiten. Voor elke zorgverzekering geldt een eigen risico. Hoeveel is dit eigen risico en waarom moet je dit betalen? 

Het eigen risico 

In 2019 is het eigen risico €385,-. Het eigen risico houdt het bedrag in dat je moet betalen als er zorgkosten worden gemaakt. De eerste kosten tot €385,- moet je dus zelf betalen. Heb je in totaal meer dan €385,- betaald? Dan worden vanaf dan de zorgkosten vergoed door je zorgverzekeraar. Hiervoor gelden alleen de kosten die onder het eigen risico vallen. Een bezoekje aan de huisarts valt hier niet onder, dus dat wordt gewoon vergoed. Het eigen risico geldt per persoon, per kalenderjaar. Voor kinderen geldt geen eigen risico, dit geldt pas wanneer iemand 18 wordt. Naast een huisartsbezoekje vallen er nog meer kosten niet onder het eigen risico: 

  • Kraamzorg en verloskundige zorg 
  • Wijkverpleging
  • Reiskosten bij orgaandonatie 
  • Nacontroles bij orgaandonatie 
  • Bepaalde zorg bij een aantal chronische ziekten, dit geldt voor diabetes mellitus type 2, CVR en COPD 

Waarom moet ik eigen risico betalen? 

Doordat iedereen een eigen risico moet betalen, kan de premie per maand lager liggen. Daarnaast word je bewuster van de kosten voor de zorg. Als het allemaal betaald wordt door de zorgverzekering is niet iedereen even bewust van de kosten die hieraan gebonden zijn.  

Vrijwillig eigen risico 

Heb je niet veel zorg nodig, omdat je bijvoorbeeld nooit ziek bent? Dan kun je ervoor kiezen om een hoger eigen risico in te stellen, zodat je maandelijks minder hoeft te betalen. Je kunt het eigen risico met €100, €200, €300, €400 en €500 verhogen.  

Veranderen van zorgverzekering 

Wil je veranderen van zorgverzekering? Ga dan eens een zorgverzekering vergelijken met een andere zorgverzekering. Op die manier kun je erachter komen wat de beste zorgverzekering voor jou is en kun je ook de premies vergelijken.  

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blogger worden? Neem contact met ons op

Contact opnemen